• BOLI SME V MILÁNE

        • 18. 4. 2024
        •        Dňa 11. marca 2024 sme sa v skorých ranných hodinách s dvanástimi žiakmi šiesteho  a siedmeho ročníka vydali na dlho očakávanú cestu do Talianska – smer Miláno. Mali sme pred sebou veľkú výzvu – prvýkrát v histórii našej školy sme sa stali súčasťou medzinárodného projektu Erazmus+ pre študentov, ktorý bol zameraný na riešenie environmentálnych problémov súčasnosti. Pálčivá téma, ktorá dennodenne rezonuje v médiách na celom svete a je najvyšší čas, aby sme ju všetci začali vážne brať. A ako sa nám darilo? Pozrime sa spolu na najzaujímavejšie momenty nášho pobytu.

                 Po dvanásťhodinovej ceste autobusom sme sa ubytovali v hoteli MEININGER a hneď sme vyrazili objavovať Miláno. Ozajstná skúška našej životaschopnosti bola ranná cesta do školy LICEO ISTITUTO MONTINI v preplnenom metre, no zvládli sme ju bez problémov. Čakali nás tam vždy veľmi milí, priateľskí žiaci a učitelia, s ktorými sme v rámci projektu absolvovali bohatý program. Miláno má síce povesť živej spoločensko-kultúrnej metropoly, tienistou stránkou mesta je však jeho znečistenie. Praobyčajný čistý vzduch sa v opare smogu stáva čoraz citeľnejším nedostatkom. Spolu s talianskymi študentami sme preto plnili rôzne úlohy a hľadali možné riešenia na zlepšenie životného prostredia veľkomesta. Mapovali sme, sledovali počet áut a motocyklov, vnímali úroveň hluku dopravných prostriedkov, skúmali zeleň v okolí, pýtali sa miestnych obyvateľov na ich problémy a všetko sme si poctivo značili do dotazníkov, ktoré nám slúžili ako podklad na neskoršie návrhy riešenia environmentálnej situácie. Dokonca sme sa pustili do jarnej brigády v parku, zametali lístie, zbierali odpadky a ak si tam náhodou niekedy sadnete na lavičku, možno to bude práve tá, ktorú sme skrášlili čerstvo natretou farbou. Navštívili sme tiež unikátnu biofarmu CASCINA BIBLIOTECA na periférii mesta, lemovanú vežiakmi a diaľnicou. Videli sme nezvyčajnú škôlku, kde sú deti už od malička vedené v duchu lásky k prírode, zvieratám a hravou formou sa učia pracovať v autentickom poľnohospodárskom prostredí. Náš projekt vyvrcholil vytvorením spoločnej prezentácie s konkrétnymi návrhmi na zlepšenie životného prostredia v anglickom jazyku, kde žiaci mali možnosť predviesť svoje komunikačné schopnosti. Na záver nám talianski študenti pripravili krátky kurz taliančiny, zameraný na základné frázy a my sme ich oboznámili s niektorými bežnými slovenskými výrazmi.

                A vo voľnom čase? Snažili sme sa čo najviac vidieť a spoznať typické milánske historické klenoty, ako napríklad jednu z najväčších gotických katedrál sveta DUOMO, hrad CASTELLO SFORZESCO, divadlo LA SCALA, luxusnú nákupnú pasáž GALLERIA VITTORIO EMANUELE II., prírodovedecké múzeum, či obľúbenú štvrť NAVIGLI. Obdivovali sme tiež novú, modernú časť Milána CITY LIFE, plnú výškových budov, uprostred ktorých sa týči známy  „zelený mrakodrap“ IL BOSCO VERTICALE. Vertikálny les, ako možno preložiť názov stavby, prináša nový trend výstavby mrakodrapov. Je symbiózou architektúry, prírody a environmentálnej udržateľnosti. Desať dní v metropole Lombardie nám, samozrejme, nestačilo na spoznanie všetkého, no snažili sme sa využiť čas na maximum. Cez víkend sme sa odviezli rýchlovlakom na celodenný výlet do Benátok, kde sme sa prešli úzkymi uličkami až k známemu mostu PONTE DI RIALTO, na námestie SAN MARCO a užili sme si aj plavbu vaporettom s krásnymi výhľadmi na pobrežie mesta. Samozrejme, nesmela chýbať pizza a skvelá talianska zmrzlina. A ako bonus sme sa cestou domov zastavili pri najväčšom talianskom jazere LAGO DI GARDA v malebnom mestečku SIRMIONE. Čas však ubehol ako voda, no my sme sa vrátili domov s bohatými zážitkami, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

                Čo dodať na záver? Veľké poďakovanie patrí mojej kolegyni - pani učiteľke Mgr. Kataríne Móriczovej a pani Krisztine Horváthovej zo spoločnosti BESTEST, s ktorými sme urobili všetko pre to, aby sa celý pobyt v Taliansku vydaril na jednotku.

           

               

           

          Mgr. Darina Bašková, sprevádzajúci pedagóg

        • Možnosť kúpy oblečenia s logom školy

        • 12. 4. 2024
        • Milí rodičia a žiaci,

          radi by sme vás informovali o možnosti zakúpenia rôzneho oblečenia cez eshop - tričká, polokošele, mikiny alebo čiapky s logom ZŠ Kvetoslavov.

          Objednávky môžete realizovať cez https://www.proinceptumtrade.sk/. Po vytvorení objednávky a zvolení umiestnenia loga zadajte, prosím, kód školy 52250270.

          Kúpou oblečenia podporíte chod školy. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

        • Prenájom priestorov školy

        • 8. 4. 2024
        • Základná škola Kvetoslavov 266 je oprávnená prenajímať svoje priestory (triedy a gymnastickú sálu) na realizovanie poobedných záujmových a športových aktivít počas školského roka aj počas letných prázdnin. Záujemcovia, prosím, kontaktujte vedenie školy.

        • Hviezdoslavov Kubín

        • 21. 3. 2024
        •  

          Naši žiaci sa zapojili do regionálnej postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá sa uskutočnila v Dunajskej Strede 20.03.2024.

           V I. kategórii v prednese prózy sa na peknom 2. mieste umiestnila Melisa Kobydová.

          V II. kategórii v prednese prózy sa na krásnom 1. mieste umiestnil Maxim Cerovský.

          Ostatní žiaci za svoje úsilie a pekný prednes získali diplom v striebornom pásme.

          Gratulujeme!

        • Zápis detí do 1. ročníka

        • 20. 3. 2024
        • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy Kvetoslavov 266 sa uskutoční 16. apríla 2024 od 13.30 do 18.05 v priestoroch budovy školy na Šľachtiteľskej ulici.

          Riaditeľ školy rozhodol v školskom roku 2024/25 otvoriť dve triedy 1. ročníka; obe budú v Kvetoslavove.

           

          Zápis bude prebiehať osobne za účasti dieťaťa a oboch jeho zákonných zástupcov. K zápisu je potrebné priniesť rodný list dieťaťa a občianske preukazy jeho zákonných zástupcov.

          Na stránke školy bude od 21. marca 2024 do 31. marca 2024 k dispozícii elektronická prihláška. Zákonný zástupca dieťaťa ju vypíše a priloží k nej požadované doklady (sken rodného listu dieťaťa, čestné vyhlásenie zákonného zástupcu a písomné vyhlásenie k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní). Prihlášku nie je potrebné vytlačiť; vytlačí ju škola. Počas zápisu skontroluje jej zamestnanec údaje v prihláške uvedené a zákonní zástupcovia ju podpíšu.

          V zmysle § 144a ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov musia prihlášku podpísať obaja zákonní zástupcovia s výnimkou prípadov taxatívne vymedzených v § 144a ods. 2 citovaného zákona. Zákonní zástupcovia sa môžu v súlade s § 144a ods. 4 citovaného zákona dohodnúť, že písomnosti týkajúce sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, bude podpisovať len jeden z nich; písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti sú povinní doručiť riaditeľovi školy.

          Ak zákonní zástupcovia nemajú možnosť vyplniť elektronickú prihlášku, škola bude akceptovať aj prihlášku v listinnej podobe.

          Riaditeľ školy rozhodne o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa na vzdelávanie v Základnej škole Kvetoslavov 266 do 15. júna 2024.

          Po dohode s riaditeľkou materskej školy v Kvetoslavove základná škola pripraví pre svojich budúcich prvákov prehliadku priestorov na Šľachtiteľskej ulici 648/5, v ktorých ich v septembri privíta. Termín bude upresnený.

           

        • Všetkovedko

        • 15. 3. 2024
        • Aj v tomto školskom roku sa žiaci na prvom stupni našej školy zapojili do obľúbenej súťaže
          Všetkovedko, aby si zmerali svoj všeobecný prehľad s viac ako 32 000 deťmi na celom Slovensku.

          Všetkovedko poslal každému z nich na pamiatku diplom a ceruzku, a tým, ktorí sa prepracovali medzi
          30 % najúspešnejších, aj peknú cenu.

          Gratulujeme a tešíme sa znova o rok.

        • Školské kolo: Hviezdoslavov Kubín

        • 11. 3. 2024
        • V piatok 23.02. sa uskutočnila na našej škole súťaž v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách – v prednese poézie a prózy.

          V prednese poézie sa na 1. mieste umiestnili dve žiačky: Stella Kollárová a Veronika Molotová

          2. miesto si vybojoval Samuel Kiš

           

          V prednese prózy sa na 1. mieste umiestnila Melisa Kobydová

          3. miesto sa porota rozhodla udeliť Kataríne Paľovej.

          Zúčastnení recitátori boli odmenení sladkosťami a výhercovia si odniesli aj peknú knižnú odmenu. Všetkým blahoželáme a Stellke, Veronike aj Meliske prajeme veľa úspechov v regionálnom kole ktoré sa uskutoční 20.03.2024 v Dunajskej Strede.

          DRŽÍME VÁM PALCE!

        • Šaliansky Maťko 2024

        • 28. 2. 2024
        •    Na okresnom kole v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského, sa Maxim Cerovský, žiak 5.A, umiestnil na krásnom 2.mieste v II. kategórii ( 4.- 5.ročník). Povesťou o čertovej skale presvedčil odbornú komisiu o svojich kvalitách a jeho umiestnenie je o to cennejšie, že práve v II.kategórii bolo najviac súťažiacich a najväčšia konkurencia.

              Veríme, že tento úspech a aj pochvala poroty za vhodný výber povesti budú Maxima motivovať a zapojí sa aj do ďalších recitačných súťaží.

          Ešte raz srdečne blahoželáme!

                                                                                                                                            Mgr. Petra Nagyová

        • Venček

        • 28. 2. 2024
        • Z piatku 9. februára 2024 sa stal deň, ktorý bude žiť v spomienkach nielen tých, ktorí sa zúčastnili, ale aj tých, ktorí sa mohli podeliť o túto úžasnú chvíľu. V tento deň vyvrcholilo úsilie našich žiakov v podobe Venčekovej slávnosti.

          Počas roka si žiaci ôsmeho a deviateho ročníka so zanietením zdokonaľovali svoje spoločenské tanečné zručnosti.

          Po náročnej generálnej skúške, ktorá začala o 17:00, sa začali schádzať rodičia, aby oslávili úspech svojich detí. V sále vládla atmosféra plná očakávania a nervozity, no zároveň aj očarujúca vďaka prekrásnej výzdobe a hudbe, ktorá sa šírila celým priestorom.

          Ukončením tanečného kurzu bola Venčeková slávnosť. Dievčatá elegantne oblečené a s úsmevom na perách, postupne pripínali venčeky zo stúh svojim tanečným partnerom.

          Veríme, že táto nezabudnuteľná skúsenosť bude pre našich žiakov inšpiráciou a motiváciou na ďalšie tanečné dobrodružstvá v budúcnosti. 

          Mgr. Katarína Móriczová

        • Riaditeľské voľno 20. marca 2024

        • 28. 2. 2024
        • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov riaditeľ školy rozhodol o poskytnutí riaditeľského voľna 20. marca 2024 žiakom 4.A, 4.B, 5.A, 6.A, 7.A a 8.A triedy z organizačných dôvodov (celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Testovanie 9 2024).

        • Tučniaky

        • 15. 1. 2024
        • Žiaci prvého a druhého ročníka 11. januára 2024  vycestovali za muzikálom Tučniaky do Bratislavy.  Divadlo Nová scéna nás privítalo s príbehom o troch kamarátoch tučniakoch, ale aj  kamaráti do každého počasia. Priateľstvo, ktoré nielen hory prenáša, ale aj potopu zastaví.

          Predstavenie bolo obohatené veselými pesničkami a ukázalo nám dôležitosť priateľstva v rôznych životných situáciách. Žiaci boli očarení divadelnou sálou.

          Divadelné predstavenie, ako aj celý výlet do Bratislavy sa deťom veľmi páčil.

           

          Mgr. Darina Škarbová

        • Zmena poplatkov ŠKD

        • 9. 1. 2024
        • Dňa 14.12.2023 bola schválená zmena VZN 3/2023 o určení výšky príspevku pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Kvetoslavov, platná od 1.1.2024.

          Zmeny sú nasledovné:

          (1) Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovno vzdelávacou činnosťou školského klubu detí (ďalej len ŠKD) prispieva zákonný zástupca mesačne na jedného žiaka sumou vo výške:

          a) 25,- €, ak má zákonný zástupca trvalý pobyt v obci Kvetoslavov a

          b) 45,- €, ak zákonný zástupca nemá trvalý pobyt v obci Kvetoslavov

          (2) Podľa § 114 ods. 7 školského zákona obec znižuje príspevok na podľa ods. 1) tohto článku na 5,- €, za podmienky že žiak navštevuje školský klub výlučne v ranných hodinách pred začiatkom vyučovania.

           

          Poplatky budú upravené v predpisoch Edupage v priebehu dnešného dňa.

        • Oznam vedúcej školskej jedálne

        • 3. 1. 2024
        • Prosím rodičov, ktorí ešte neodovzdali žiadosť o dotáciu na stravu od 1. 1. 2024, aby tak urobili tento týždeň najneskôr do 7. 1. 2024. Žiadosti nájdete v aplikácii EduPage.

          Vedúca ŠJ pri MŠ

        • Vianočné trhy - zmena

        • 19. 12. 2023
        • Z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a učiteľov sa vianočné trhy presúvajú do telocvične na Elokovanom pracovisku ZŠ, na Šľachtiteľskej ulici. Budú sa konať zajtra 20.12.2023 od 14:00 do 17:00.

          Vzhľadom na vysokú chorobnosť žiakov sa vystúpenie detí nekoná. Žiaci z kmeňovej budovy môžu navštíviť trhy v sprievode svojich rodičov.

          Všetkých srdečne pozývame do telocvične na predaj vianočných výrobkov.